lørdag 7. januar 2012

Is i skapet!

Når man bor i en liten seilbåt på 70 grader nord kan det oppstå pussige problemstillinger. Som en gang før jul her, da jeg fant ut at det var en rand med is i klesskapet mitt. Det var en liten sprekk i isloleringa der, og der hadde kondensen frøsi fast i ytterveggen/skroget. Gammal kondens - i fra før jeg fikk min luftavfukter!

Her må det komme inn et lite avsnitt om luftavfukteren, jeg har jo ikke blogga siden tidlig i høst og mye har skjedd! I november kom søstra mi på besøk og hadde med seg en liten vidunderlig maskin som hun hadde funnet i kjelleren sin - en luftAVfukter. Jeg hadde jo lest - og opplevd - at det kan bli litt fuktig ombord i seilbåter. Det var for eksempel ikke mulig å oppbevare kjeks ombord - de ville bli mye om du ikke stappa i deg alle med det samme du åpna pakka. Men nå! Denne lille vidunermaskinen suger to liter vann i døgnet ut av lufta i den lille båten min. Har fått et helt annet inneklima ombord nå. Det blir fortere varmt og varmen holder lenger også!

Tilbake til isen i skapet. Sist så tok jeg alt ut av skapet, tinte det, tørka det og putta i litt mer isolasjon i sprekken - og tenkte at nå var det problemet løst! Hvilket det også forsåvidt var. Inntil jeg dro på juleferie. Jeg skulle være borte i to uker så jeg var klar over at vidunderet mitt ikke ville klare å holde luftfuktigheten nede. Jeg lot det stå på litt varme også, så ikke ting skulle fryse ombord. Men så blei det jo beinkaldt! Jeg kom hjem fra juleferie til et hjem med 80% luftfuktighet og 1 plussgrad inne. Huttetu. Jeg skrudde på all varme og viduneret og stakk bort til Rune! Hadde ikke dødd om jeg måtte blitt hjemme altså, men jeg hadde jo ikke sett Rune på hundre år!

Trekker dere konklusjonen selv? Masse is i klesskapet igjen. Og verken gin eller tonic. Jeg hadde ikke gjort en god nok isolasjonsjobb. Vel, alt må læres en gang! Så nå ligger alle klærne mine i salongen igjen mens det tørkes i skapene - det er vel på tide med et glass vin?


(dette bildet ble tatt før jeg rydda ut av skapet.... ser ikke sånn ut akkurat nå...)