tirsdag 1. november 2011

Voldtektsbølge?

Det skrives mye i avisene for tiden. Det er reportasjer på tv'en. Det menes på Facebook. Voldtektsbølge. 6 overfallsvoldtekter bare denne helgen. Dette går ikke an!

Selvfølgelig går det ikke an, men jeg spør meg - er dette en ny bølge? Eller har det blitt lettere å anmelde en voldtekt, siden det har stått så mye om det i det siste?

For nesten ti år siden bodde jeg i Stavanger, og jeg jobbet som frivillig på DIXI Ressurssenter for voldtatte. Allerede da opererte vi med tall på opp mot 9000 voldtekter i året. Rundt 600 ble anmeldt. Av disse ble nesten 90 % henlaget. Skulle man bli dømt for en voldtekt da, måtte man ha flere anmeldelser på seg. I 2009 ble 998 voldtekter anmeldt, 853 av disse ble etterforsket, 651 henlagt,  157 tiltaler av nesten 1000 anmeldte overgrep. Det fant jeg ut etter noen minutter på statistisk sentralbyrå sin hjemmeside. Hvorfor skal man anmelde i grunnen?

Jeg har møtt mange som har vært utsatt for overgrep, både jenter (og gutter) som har anmeldt og som ikke har anmeldt. Flotte ressurssterke mennesker - som alikevel ikke klarte å komme seg unna. Jeg ser på TV om at jenter tar selvforsvarskurs, men jeg er usikker på om jeg hadde klart å bruke det om jeg havnet i en slik situasjon. Jeg leser at de skal lage et dna-register, de skal sperre inne asylsøkere, det dannes grupper med borgervern og pirattaxi-virksomheten må ihvertfall avvikles - for alle pirattaxisjåførere er jo voldtektsmenn!

Jeg synes det er flott at det er satt fokus på saken. Jeg ønsker bare at vi ikke mister perspektivet. Overfallsvoldtekter er ikke den vanligste formen, de fleste som blir voldtatt i Norge blir voldtatt av noen de kjenner, i et miljø de anser som trygt. Jeg har mer troa på mer politi i gatene - og holdningskampanjer.

Jeg har ingen løsning på dette. Jeg ville bare sette ting litt i perspektiv.